Secretariaat: Pol Anrys, Carleerstraat 6, 3012 Wilsele, Tel: 016/23.42.48, E-mail: pol.anrys@skynet.be

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Verbelen Mieke


Contact en info: Adres: Saffraanbergen 12, 2580 Putte Tel: 015/23.38.65
E-mail: mieke.verbelen@skynet.be Website: /
't Oud zot
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het rustige leven in Huize Schemerlicht wordt overhoop gegooid met de komst van Rooseke. De vrienden Warre en Sus vallen meteen voor haar vrolijke charmes. Maar Sus herkent in haar ook het meisje van zijn dorp waar hij verliefd op was. Op het einde van de oorlog speelde zich rond Rooseke een drama af en Sus was daarbij betrokken. Marthe loopt niet hoog op met de nieuwe bewoonster. Haar man Lewie kreeg Alzheimer en moest het huis verlaten. Marthe kan niet verdragen dat Rooseke zijn plaats inneemt. Gerlinde, Roozekes dochter, komt dagelijks op bezoek. Niet alleen om haar moeder te zien. Ze kan het uitstekend vinden met Willem, de directeur van Huize Schemerlicht. En daar heeft Rooseke het heel moeilijk mee. Maar Rooseke worstelt met méér dan dat.

Uitgegeven bij: De auteur
Jeroom en Benzamien (naar een boek van Ernest Claes)
Genre: Komedie
Voor: 6 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jeroom (charcutier) en Benzamien (beenhouwer), twee kleine zelfstandigen in Molenbeek. Jeroom een begenadigd zanger en Benzamien declameert met succes. Constant gaan ze in de clinch met elkaar. Ze zijn jaloers, kunnen elkaar niet uitstaan, maar ze kunnen elkaar ook niet missen. Benzamien voelt dat hij het kalmer aan moet doen en bedenkt dat hij zich wel een kamer in het chique pension St Joseph kan veroorloven. Hij weet Jeroom te overhalen. Beiden passen zich onmiddellijk aan aan het gesofisticeerde leven in het pension. Ze verzwijgen hun bescheiden achtergrond. Enig obstakel is tuinman Peer Goris. Die weet waar de nieuwe pensionairs vandaan komen en plaagt hen ermee. Gelukkig is er moeder Overste. Ook zij kent hun afkomst, maar kijkt niet op hen neer. Het doet de harten van beide heren sneller slaan. Tijdens de winter slaat de verveling toe. Ook twijfels of ze hier wel op hun plaats zitten tussen al dat chique en Franstalig volk. Er komt een grote omwenteling in hun kabbelend leven als ze beter kennismaken met de weduwe van een oude kennis. Florenske baat het café “Chez la veuve de Proske” uit. Zowel Jeroom als Benzamien staan in vuur en vlam. Uiteindelijk wordt er om haar gedobbeld. Jeroom wint. Enkele weken later ligt Benzamien op sterven. Hij neemt op een mooie manier afscheid van iedereen. De vriendschap tussen Jeroom en Benzamien wordt uiteindelijk uitgesproken. Een warm menselijk verhaal met kleine kantjes.
Decor: zetstukken

Uitgegeven bij: De auteur
Soep met ballekes
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Rebecca wint het groot lot. Ze koopt een huis. Haar moeder Lidy trekt bij haar in. Rebecca wordt verliefd op Raf, die bij haar komt wonen. Lidy zoekt via internet een nieuw lief. Victor ruikt geld. Néné is haar leven bij Mon beu en staat met haar koffers voor de deur. Oké voor Rebecca, maar Lidy ziet samenwonen met haar ex–schoonmoeder niet zitten. De discussie is nog aan de gang als Mon binnenrolt, gevolgd door Ben, de ex van Lidy. Zij zijn gescheiden omwille van een vermeende affaire met de Italiaanse soepleverancier. Ben en Lidy blijken nog altijd iets voor mekaar te voelen. Als Victor verneemt dat niet Lidy, maar Rebecca de lotto heeft gewonnen, verdwijnt hij. Later doet hij nog een poging tot inbraak. Deze wordt verijdeld door zowat de hele familie. Eind goed, al goed.

Uitgegeven bij: De auteur
Hink-stap-sprong
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Birgit en Luk hebben hun jeugdvrienden voor een weekend in hun chalet in de Ardennen uitgenodigd. Zij hebben elkaar tien jaar niet meer gezien. Herinneringen worden opgehaald, vroegere en huidige verhoudingen worden blootgelegd. Suus vreest de confrontatie met Dieter. Enkele maanden geleden liet ze zich bewust door hem zwanger maken. Dieter weet niet dat hij de vader is van haar ongeboren kind. Ook Joris, de man van Suus weet dit niet. Marleen, de vrouw van Dieter, is op de hoogte van diens buitenechtelijke relaties, maar niet dat Dieter iets met Suus heeft gehad. Als één en ander aan het licht komt, dreigt er slaande ruzie tussen Joris en Dieter. Elk koppel wordt geconfronteerd met de problemen binnen hun huwelijk. Hoe ze daarmee om zullen gaan, blijft een open vraag.

Uitgegeven bij: Almo
Prikkeldraad
Genre: Drama
Voor: 1 dame, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Arthur is ruim twee jaar geleden gestorven, maar voor Louise is hij nog altijd tastbaar aanwezig. Ze kan hem niet loslaten. De twee hebben nog één en ander uit te vechten met elkaar.
Louise wijst een mogelijke romance met Senne resoluut af. Senne respecteert dit.
Louise vecht het uit met Arthur. Ze verwijt hem dat hij zelfmoord wou plegen. Arthur had ALS en was zwaar hulpbehoevend op het laatst.
Louise leeft nu met de schuld dat ze haar man uiteindelijk uit mededogen heeft vermoord. Ook de abortus op hun zwaar gehandicapt kind, heeft ze niet kunnen verwerken.
Ze dreef Arthur in de armen van een andere vrouw. Hun huwelijk was er één van aantrekken en afstoten. Van haten en doodgraag zien. Mede dank zij het geduld van Arthur en Senne, weet Louise alles een plaats te geven.
Ze is bereid zich voorzichtig open te stellen voor een nieuwe liefde en ze laat Arthur eindelijk los

Uitgegeven bij: De auteur
De dag dat het kindje Jezus zijn... verloor
Genre: Volks Kerstverhaal
Voor: 5 dames, 2 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Bo, Pam en Magalie werken vaak als parochiale vrijwilligsters samen. Deze keer heeft Bo haar achterbuur Billy meegebracht. De kerststal moet worden opgesteld. Verder dan de kribbe komen ze niet. In de kelder laat Pam het beeld van Maria vallen, bovenop Jozef en ook het kindje Jezus deelt in de klappen.

Frieda, de pastorale werkster, is boos als ze dit verneemt. Ze wou de beelden verkopen. Met het geld kon dan de gestolen kelk worden vervangen. Pastoor Piet tilt er minder zwaar aan. Er wordt besloten de beelden die nog intact zijn te verkopen. Als de koopster opdaagt, gaat het mis.

Hilarische toestanden. Veel geruzie en evenveel verzoeningen. Liefdes worden verklaard. Zondaars tonen berouw. Met een eind goed al goed-finale.

Decor: kerststal in opbouw (in kerk)

Uitgegeven bij: De auteur
Romeo en zijn Juliet
Genre: Voorleestheater
Voor: 7 voorlezers
Duur: 50 min.


Korte inhoud
Een leesvoorstelling op basis van de film van Baz Luhrmann. Er gebeurt heel wat geestigs in die film. Degens werden vervangen door pistolen en revolvers.
Hard racende wagens in plaats van hoefgetrappel en dode paarden.
Zeven vertellers die het verhaal van de liefde tussen twee jonge mensen brengen. Over de bemoeizucht van conservatieve ouders. De vriendschap van jonge knapen. De haat en jaloezie die huist in ieder schepsel.
Het lijkt wel een verhaal van William Shakespeare.


Decor: Geen.

Uitgegeven bij: De auteur
Terug naar boven

Deze pagina is al 4378 keer bekeken.