Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

van Balberghe Luc


Contact en info: Adres: Venlaan 3, 2820 Bonheiden Tel: /
E-mail: luc.van.balberghe@telenet.be Website: http://toneelstukken.skynetblogs.be
Gekaapte violen
Genre: Tragikomedie
Voor: 4 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Sabine is dienstoverste van een thuiszorgdienst. Zij controleert dus slechts haar ex–collega's, maar waant zich topmanager. Haar man René is een volgzame slof met een eenvoudig 9– tot –5 baantje. Zij hebben twee tienerkinderen: de ontluikende puber Sven en de nog onschuldige Wendy. Dan is er ook nog Mammie, de moeder van Sabine. Deze welgestelde weduwe woont op een luxueuze serviceflat. Elke woensdagmiddag komen de kleinkinderen bij haar eten en dan overbruggen twee extreme generaties de kloof van ouders die het drukdrukdruk hebben. Iedereen is eenzaam op de eigen manier. De tieners omdat ze nog nergens bij horen, Mammie omdat ze nergens méér bij hoort, Sabine omdat ze zich wil doen gelden maar het net niet kan, René omdat hij steeds voor de voeten gelopen wordt. Ze zoeken elk, ook op hun manier, een uitweg uit de eenzaamheid.

Uitgegeven bij: De auteur
Tryskyl
Genre: Tragikomedie
Voor: 2 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Twee broers zoeken een oplossing voor hun dementerende vader, na het overlijden van moeder. De ene is een geslaagde zakenman, de andere een marginale kunstenaar. Maar is dat wel zo? Wie bedriegt wie en waarom? En is vader dement of houdt hij iedereen voor het lapje? Is het bejaardenhuis echt een sprookjeskasteel of slechts een commercieel decor? En welke rol speelt de bejaardenhelpster? Draagt ze alleen maar dat witte pakje of ook nog een masker? Beleven we de werkelijkheid of bestaat ze slechts in onze verbeelding? Is het verhaal wel een toneelplot of toch het dagelijkse leven? En straks het applaus,...is dat gemeend? Of alleen maar traditie? Alles en iedereen wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Zoek er vooral niet te veel achter. Dit toneelstuk is gewoon een leuke brok ontspanning, met een lach en een traan. Of is dat ook al niet zo?

Uitgegeven bij: De auteur
Virus
Genre: Tragikomedie
Voor: 4 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In een middelbare school hebben enkele leerkrachten een eigen lokaal: de egocentrische geschiedenislerares Yvonne, de hypocriete godsdienstleraar Paul, de bedrogen en verbitterde wiskundelerares Miek en de 'vrijgezellige' gymleraar Erik die zijn eenzaamheid verstikt onder geremde grapjasserij. Alleen Mevrouw Verboven, de lerares Moraal, is er bij 't begin van het nieuwe schooljaar niet bij. In haar plaats komt de extravagante interim–leerkracht Karen. Haar kleding, gedrag en ongegeneerde uitspraken passen niet bij de hoofse en wat verzuurde sfeer van het groepje, dat merkbaar op haar neerkijkt. Zij is echter wel de enige die de schoonmaakster ook 'collega' noemt en als een gelijke beschouwt. Karen blijkt helemaal niet de femme fatale waarvoor ze eerst aangezien wordt. Na twee maanden verlaat ze de school. Voor niemand zal het leven nog ooit zijn zoals het was...

Uitgegeven bij: De auteur
Wolfsmelk
Genre: Zedenschets
Voor: 6 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een groep Hongaarse zigeuners strijkt neer in het dorp. Het zijn kunstenmakers met een 'freakshow' die helemaal nep is. De jonge zigeuner Gabor gaat voortdurend weddenschappen aan die 'hij altijd wint'. Hij flirt met elke vrouw, die hij ook 'altijd wint'. Gitte, de 18–jarige dochter uit de dorpsherberg, wordt op hem verliefd. Hij brengt haar hoofd op hol, maar zondagnacht vertrekken de zigeuners. Gitte gaat met hem mee. De volgende dag komt aan het licht dat dezelfde groep 50 jaar voordien ook al in het dorp was en toen een meisje 'meenam'. Wat gebeurde er met haar? Kwam ze ooit terug? Oude verhalen worden opgerakeld, oude wonden open gereten, familiegeheimen ontsluierd. Het dorp blijft ontredderd achter, de zigeuners trekken voort. Maar...

Uitgegeven bij: De auteur
60 dagen later
Genre: Thriller
Voor: 3 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: 40 min.


Korte inhoud
Precies 60 dagen nadat Suzanne Berkel met avonturier Max De Brouwere trouwde, betrapt ze hem in haar eigen appartement met haar allerbeste jeugdvriendin Kirsten. De vriendschap is meteen uit, de liefde ook. Suzanne zet Max aan de deur. Haar overbezorgde moeder was het nooit eens met de keuze van haar dochter. Zij vond haar schoonzoon een luiaard, een vrouwenloper, een geldgier,... Maar waarom geeft ze hem dan nu plots zelf onderdak?

Uitgegeven bij: De auteur
O jij, zwerver…
Genre: Komische thriller
Voor: 4 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De personages vormen een gesofisticeerd Engels huisgezin van de lagere landadel. Iedereen vousvoyeert mekaar. Veel hoogdravend gepraat zonder veel inhoud, veel schone schijn en 'cultuur' als alibi voor geestelijke leegheid. Alleen de dochters zijn 'van deze tijd' en leggen het protocol subtiel naast zich neer. De zoon studeert in Oxford en heeft daar ook het echte leven ontdekt. Het verhaal speelt zich af omstreeks 1960 in een pompeus landhuis, ergens op het Engelse platteland. Het eerste bedrijf speelt in de salon. De karakters van de personages worden uitgetekend en alle bouwstenen aangedragen voor de spanning in het tweede bedrijf. Het tweede bedrijf speelt de volgende dag in de logeerkamer. Nu begint pas de eigenlijke actie met de vermoedens van het 'misdrijf', de zoektocht naar de waarheid en de verrassende ontknoping.

Uitgegeven bij: De auteur
Die genoughelycke cluyte van den sotscop
Genre: Eenakter
Voor: 2 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: 15 min.


Korte inhoud
In een fictief koninkrijk leven twee bevolkingsgroepen. De Vlijtigen werken hard in stilte en betalen veel belastingen, de Vadsigen doen niets, maar roepen luid en laten zich onderhouden. De koning denkt dat zijn macht eendracht creëert in zijn land, maar het volk mort... De ene groep vindt dat hij te veel betaalt, de andere dat hij te weinig krijgt. Sotscop, de hofnar, houdt iedereen een spiegel voor. Als ten slotte de Vlijtigen de koning afzetten en Sotscop tot hun koning willen benoemen, moet hij partij kiezen... Dit satirische wagenspel, dat ook als eenakter kan gespeeld worden, is een (heel laat) postmiddeleeuws 'koningsdrama' met zeer herkenbare trekjes en dubbelzinnige toespelingen.

Uitgegeven bij: De auteur
Terug naar boven

Deze pagina is al 2543 keer bekeken.