Secretariaat: Pol Anrys, Carleerstraat 6, 3012 Wilsele, Tel: 016/23.42.48, E-mail: pol.anrys@skynet.be

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Debray Ghislain


Contact en info: Adres: Hulsbergstraat 20, 3440 Budingen Tel: /
E-mail: ghislaindebray@telenet.be Website: /
Mirakels bij Marie onder de toren
Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Dit blijspel is gesitueerd in 1945. Na de oorlog wil de eigenaar van een winkel–herberg, een bloeiende zaak maken. Te Lourders gebeurt een mirakel. Dat nieuws haalt de Belgische pers. De uitbater krijgt een lumineus idee: hij laat zijn dochter voor Maria spelen... En het lukt!... Volk genoeg... En er gebeuren zelfs mirakels... Gekke toestanden blijven niet uit... Zal het bedrog aan het licht komen? Sfeer 'van na de oorlog'. Liedjes van toen. De scène is een zogezegde herberg. In een berging is wat voeding ondergebracht (blijkt uit het script). Waar plaats is, kan vooraan in de zaal één en ander te koop worden aangeboden: zak tarwe, lantaarn, enz... Op de scène moet een kapel kunnen opgebouwd worden om 'Maria' te laten verschijnen. Een 'processie' met zang op de achtergrond kan plezant zijn. Enkele leden van één of andere beweging of enkele leden van een zangkoor zijn welkom, maar niet noodzakelijk. Eén bedoeling: lachen geblazen...

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Opa maakt zijn testament
Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Opa heeft drie dochters: een kak–madam (winkel met merkkleding), een varkensboerinnetje (typetje simpel) én een mannequin (typisch). Alledrie lonken zij naar opa's fortuin wanneer die ernstig ziek blijkt te zijn. Opa schenkt vertrouwen aan de facteur (typetje), aan zijn technicus in opa's garage (typische jongeman) plus aan zijn knappe, jonge huishoudster–weduwe,,, De drie dames kopen reeds hun rouwkleding, bespreken de rouwdienst van opa én diens testament. Want opa (weduwnaar) heeft een vriendin: Clementine (weduwe) en heeft een Mercedes plus een appartement aan zee. Geestige toestanden wanneer opa dóód veinst te zijn, en uiteraard ALLES hoort, wanneer hij neerligt in het duister, in het lokaaltje met smeerstoffen e.d., en waar de administratie gebeurt nopens de garage–uitbating. De drie 'madammen' in rouwkleding bespreken de dienst, wie wàt zal voorlezen, wie wàt zal erven. Want ze gaan over lijken!! (letterlijk en figuurlijk). Verrassend slot. Herkenbare komische situaties.

Uitgegeven bij: De auteur
(Herberg) Het Verzet
Genre: Klucht
Voor: 7 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Lente '45. Marlène Dietrich zingt 'Lili Marleen'. Duitse troepen trekken zich terug vanuit Verviers. Een familie uit X baat herberg 'Het Verzet' uit langs Belgisch grondgebied, de overkant is Duits terrein. Al krijgen we een ware klucht voorgeschoteld, het verhaal blijft spannend wegen een goudsmokkel. Knotsgekke toestanden als de herberg tot 'Im Weisen Wein' wordt herdoopt.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Het gemeentebestuur van xxx
Genre: Klucht
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Afwisselende, gekke toestanden of situaties aan de loketten in een gemeentehuis. Alles is mogelijk: lokale inbreng (politiek), diverse typetjes en gastrollen zoals bijvoorbeeld een transseksueel die zijn (haar) identiteitkaart komt laten aanpassen. Ongeacht de losse, komische gebeurtenissen, loopt een rode (komische) draad doorheen het stuk, zodat men geboeid blijft naar een ontknoping toe. Hoe dan ook, er is lachen geblazen met veelal herkenbare humor en regelmatig is er een komische actie te beleven. Een kleine wachtruimte met een tafeltje waarop wat lectuur. Wat een burgemeester lijden kan, en ook het personeel. Een uitdaging ook, voor dubbelrollen.

Uitgegeven bij: De auteur
Mijn schoonzoon Ali Jah Jah
Genre: Klucht
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Frans en Jeanne kunnen hulp gebruiken in hun garage. Dochter Betty wil knap en excentriek zijn. Wordt verliefd op een Turkse jongen... De rust in de familie wordt verstoord. Als Frans de naam hoort van zijn toekomstige schoonzoon: Ali Jah–Jah..., huivert hij... Een Turk in huis! Tante Hilda weet er méér over maar zwijgt in alle talen. Buurman Jakke komt z'n praatje doen... Ook de postbode... Er is nog een oma in huis, die Betty goede raad geeft. En Ali zoekt werk... Maar elke keer loopt het fout. En hoe? Er is lachen geblazen, met 'n knipoog, speels, al eens gedurfd maar volks en komisch. Herkenbare situaties (Voor alle duidelijkheid : 't heeft niets met politiek te maken) Veel plezier voor spelers én publiek gegarandeerd.

Uitgegeven bij: Almo
Onze pastoor is ne zwarte
Genre: Klucht
Voor: 3 dames, 5 heren, mogelijk figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De oude pastoor is niet te spreken over zijn opvolger: een 'zwarte neger'. De huishoudster is in de wolken. Ook bepaalde parochiemedewerkers geraken gaandeweg in de ban van Bill: een flapuit, energiek man die graag Frans praat... Kleurrijk gekleed... De gebeurtenissen volgen elkaar op: een doopviering op z'n Afrikaans, de inzegening van een huwelijk. Het publiek kan hierbij betrokken worden. Typetjes naar believen. Koortje kan optreden of lippen met de muziek (scherm?) van 'Helmut Lotti Afrika'. Alles kan!

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Rusthuis "De vier jaargetijden
Genre: Klucht
Voor: 6 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De inhoud vertellen is onbegonnen werk. Herkenbare humor primeert alleszins in de deze rusthuisklucht. Twee broers, boeren, gaan op rust, maar wat er dáár gebeurt, tart elke verbeelding. (Het is alleszins NIET de bedoeling de draak te steken met demente personen. Een vijftal typetjes worden gewoon gecreëerd omwille van de erg komische personages.) Zullen beide broers in het Vier–jaargetijden–rusthuis blijven?

Uitgegeven bij: Almo
Tango van de duivel
Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een koster vindt 'slechte boeken' die contact toelaten met de duivel. Te pas en te onpas laat de duivel tango dansen... De pastoor–deken wordt erbij gehaald. Zijn dienstmeid óók... Bovendien 'spookt' het ten huize van Ferdinand, die een oogje heeft op zijn stadse schoonzus. Ferdinand zal de duivel zijn ziel moeten verkopen in ruil voor... De klusjesman van de deken ontdekt de bizarre geschiedenis, gevuld met dolkomische effecten en situaties...

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Verdwaalde vogels
Genre: Tragikomedie
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een prof woont op een landgoed in de Camarque.(lokatie: voortuin) Hij ontdekt een medicijn tegen AIDS. De dochter wil in de film, zoonlief wil danser worden, tot ergernis van de prof. Wanneer de zoon besmet wordt, volgen sterke confrontaties. De prof beschikt over leven en dood van de zoon. In huis tippelt een knap dienstertje uit Vlaanderen. De prof ziet er niet naast. Een huishoudster, een buurman en een wijnboer zorgen voor de plezante noot. Zij volgen met de verrekijker het liefdesspel van de roze flamingo's aan de rand van het meer, waarin paarden verdwalen en soms mensen. Een spannend verhaal, zó uit het leven gegrepen. Erotiek kan, maar moet niet. Spanning en geestige situaties wisselen af. Maar de aandacht gaat naar de knappe Vlaamse, die naakt gaat zonnen aan het meer, maar vooral wordt de kijker geboeid door het verloop van de zieke Alain. 'Madam' Jacqueline verwijt de prof, dat hij niets onderneemt voor hun zoon. Zal de prof zijn zoon laten verdwijnen in het meer? Goede verhouding, tragiek en het komische.

Uitgegeven bij: Almo
De notarisvrouwen
Genre: Satire
Voor: 8 dames, 0 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Notaris Debock is overleden... Liefst acht vrouwen zullen erven. Maar wat? 't Wordt een harde strijd... Er wordt een koffietafel geregeld ten huize van Melanie, de echtgenote van de notaris. Verwijten, herkenbare situaties, sarcasme en veel humor.

Uitgegeven bij: De auteur
Huize Sarkozy
Genre: Satire
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Om één of andere reden verblijven 'patiënten' in Huize Sarkozy. Directrice Jeanne is de zuster van de echtgenote van de Franse president. Zo beweert zij toch. Bewust is de 'cast' opgebouwd met de namen uit de mooie serie 'Sara'. Zoals Simon, Alexander, maar ook een dokter Lecompte en een kaartlegster (Soleilke) volgen hun eigen therapie... Er is ook nog Mustafa Adel, een Turk zonder papieren die arriveert in Huize Sarkozy... Het derde deel is een muzikaal gedeelte. Elke 'patiënt' treedt op. Simon en Alexander, als travestieten, zingen (zogezegd) samen 'de Pastorale' van Nicole en Hugo. Bij het slot komt de Franse Presidentsvrouw ook een liedje zingen! (Rol voor een figurante)

Uitgegeven bij: De auteur
Brief aan m'n jongen
Genre: Drama
Voor: 2 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Alain moet nog twaalf worden wanneer hij op internaat moet... Hij zal priester worden... De droom van zijn lieve moeder. Alain wordt geconfronteerd met 'de man met de molensteen'. Hij wordt bepoteld en méér, en neemt de vlucht. Nu pedoseks bespreekbaar is, nu een witte mars naar Brussel aandacht vraagt voor de verschrikkelijke gevolgen van pedofilie... nu schrijft Alain een openhartige, verbluffende brief aan zijn kleinzoon. Op vele ogenblikken zal de kijker de brief met ingehouden adem méélezen. Ter nagedachtenis van de vermoorde meisjes en de kleine Joris...

Uitgegeven bij: Almo
De kerstboodschap van een vreemdeling
Genre: Toneelspel
Voor: 4 dames, 4 heren, ad lib figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een ongehuwde, volkse herbergierster is ziek. Martine (beenhouwersvrouw en kakmadam) houdt de herberg open, samen met Alice (bakkersvrouw). Sympathieke kaarters komen regelmatig over de vloer. Martine heeft een zoon, Alice een dochter. Als deze kinderen verliefd worden is Martine in alle staten. Anita is niet van haar 'stand'. Wanneer Jonathan, een zonderlinge man uit het Verre Oosten, de herberg binnenstapt, verandert alles... Hij kent iedereen en weet alles. Dit toneelstuk is volks met de nodige herberghumor, de gezellige advent– en kerstsfeer. Een Romeo en Juliaverhaal van deze tijd, met komische, herkenbare situaties.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Parels van dauw
Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een echtpaar verblijft in het luxe 'tehuis' Parels van Dauw. Jan schrijft poëziestukjes. Barbara probeert hem te begrijpen, want hij leeft in z'n eigen wereld. Of, doet hij alsof? En als het hem uitkomt, want Jan durft de instelling wel eens verlaten. Waar naartoe? Hij ziet elk seizoen in de tuin dauwparels. Dochter Nelly verblijft in Zuid–Afrika, als verpleegster. Kleinzoon Rob ambieert er acteur te worden. Hij heeft een sterke band met zijn opa. Tussen Jan en 'Bang' ontstaan herkenbare situaties. Brutale uitbarstingen zijn niet ver weg. Omtrent Kerst, (of Pasen naargelang de tijd van de voorstellingen. Enkele zinnen aanpassen) als Jan op stap gaat buiten de omheining, naar de rosse buurt, gebeuren er niet te voorziene dramatische dingen.

Uitgegeven bij: De auteur
De vijfde minnaar
Genre: Thriller
Voor: 1 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
'Madame Celine' verslindt maar liefst VIER minnaars: Hans, botenfanaticus, Stefaan, de wapenfreak, notaris Duchateau is nummer drie en een legerofficier wordt de vierde. Plots laat Céline haar oog vallen op John, haar trouwe butler. Maar John is niet dom. Hij volgt de spannende ontwikkeling die constant baadt in een zwoele, erotische sfeer. De eerste versie is een buitenkans voor een ondernemend duo, dat een realistische interpretatie aandurft. De tweede versie omvat Céline en Nathali, een dochter van één van haar eerste vier minnaars. Naast de butler speelt één heer de rol van de 2de, 3de en 4de minnaar. Verrassende ontknoping!

Uitgegeven bij: Almo
Prins der goden
Genre: Jeugdtoneel
Voor: 6 dames, 6 heren, ad lib figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een aantal prinsen en prinsessen worden op planeet Aarde II afgezonderd. (Amerika, Rusland, Egypte, Griekenland, Jordanië en België). Zij moeten in vrede leven, samen met clowns, kabouters, indiaantjes, een toverfee plus een presentator. Na enige tijd ontstaan spanningen; Prins John uit Amerika en prins Ramses uit Egypte vechten met mekaar. Ze krijgen genade. Kort vóór het einde van hun verblijf op Aarde II, volgt er een tweede gevecht: Prins Alex en prins David. Prins Filip uit België wil tussenkomen en wordt dodelijk gewond. De prins der goden zal zijn goed hart laten zien, anders is het geen sprookje. Als straf moet iedereen evenwel éérst honderd dagen slapen. De auteur schreef samen met LUDO ADAMS vijf liedjes (in bijlage). In het tweede deel kan men gedurende 15 min. lokale inbreng doen. Vb.: zingen, voordragen of musiceren. (Geluidsbandje gratis te bekomen bij de auteur)

Uitgegeven bij: De auteur
Uit de biecht
Genre: Eenakter
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
a) 'Biecht achter tralies' (2 heren) Vader en zoon, beiden in de gevangenis, mogen een half uur met mekaar praten. Sterke confrontatie. Waar gebeurd. b) 'Biecht van Kim' (1 dame – 1 heer Moeder en zoon) Kim (16 jaar) kweekt cannabisplantjes. Hij wordt opgepakt. Bij het voetballen in de gevangenis, sterft Kim. Aangrijpend. Waar gebeurd, c) 'Biecht om Aïda' (2 dames – 1 heer) Anna is weduwe. Zij heeft een dochter en een zoon. Wanneer de kinderen vaststellen dat moeder een lief heeft, is de verrassing compleet. Speels. d) 'Biecht te Lourdes' (1 dame - 1 heer) Een echtpaar, 25 jaar getrouwd, gaat naar Lourdes. In de hotelkamer wordt het boekje van de ontrouwe echtgenoot geopend! Verrassend.

Uitgegeven bij: Almo
Terug naar boven

Deze pagina is al 5056 keer bekeken.