Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Coppens Paul


Contact en info: Adres: Steenstraat 26 bus 12, 9340 Lede Tel: 053/77.19.51
E-mail: pcoppens7@gmail.com Website: /Nieuw toneelstuk van 2018.
Het Wittebroodslijk
Genre: Komische thriller
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het zal en het is Mark, de heer des huizes, overkomen. De dag van zijn huwelijk is perfect verlopen. Blijkbaar zijn ze van alle fratsen gespaard gebleven. Tot ze hun slaapkamer binnenkomen en er zeven levensechte varkens, waarvan een in bed aantreffen. Buurman, boer Amedee, snelt ter hulp om zijn varkens terug naar de stal te loodsen. Huwelijksgrap verklaard!

Dan ontdekt Mark tot zijn grote verbazing een lijk in huis. Angstvallig wil hij dit voor zijn bruidje verbergen. De dag na hun huwelijksnacht komen zijn ouders en schoonouders de restjes van de feestmaaltijd opeten. Mark zit echter nog steeds met het lijk in huis. Hoe kan hij dit ongezien buiten smokkelen met zoveel volk over de vloer?

Dit gegeven is voer voor knotsgekke toestanden ten huize van het jonge paar. Voeg daarbij dat het stuk meermaals verrassende wendingen krijgt, die de haren ten berge doen rijzen…

Dit is de vernieuwde versie (2017) van het stuk uit 1994.


Uitgegeven bij: Almo
Barak Faunus
Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Adela wil werk. Samen met haar vriendin Pamela biedt ze zich aan in 'De Faunus', een vervallen café waar niemand te zien is en ze alleen maar briefjes met aanwijzingen vinden. Wanneer ze uiteindelijk de oude, seniele Nestor in zijn rolstoel aantreffen, wil Adela ervandoor. Een intussen binnengekomen klant brengt haar het hoofd op hol en garandeert haar dat ze de Faunus kan uitbouwen tot een rendez–vous hotel waar geheime afspraakjes kunnen plaatsvinden. Een poosje later vallen de klanten binnen. Om allerlei redenen beginnen Adela en Pamela hen foutief te koppelen en meteen gaat het van de ene hilarische lachbui naar de andere.

Uitgegeven bij: De auteur
Mijne vent heeft geen talent
Genre: Blijspel
Voor: 5 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Isabel Vervloesem verveelt zich stierlijk nu haar zoon is afgestudeerd en in Frankrijk is gaan wonen. De laatste jaren was ze huisvrouw en eigenlijk ‘kotmadam’ voor haar zoon en drie van zijn maten die daar bij hen logeerden tijdens hun studies.

Dat is nu allemaal verleden tijd en zij wil iets om handen hebben. Haar stille wens is, ooit een ‘Bed en Breakfast’ te beginnen.

Alles komt in een stroomversnelling wanneer er op een dag aangebeld wordt. Een echtpaar, op weg naar de kust, heeft pech en vraagt om hulp.

Dat is het begin van heel wat grappige verwarringen en hilarische toestanden.

Decor: living

Uitgegeven bij: De auteur
Schat, je bent een schat
Genre: Blijspel
Voor: 4 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Conny en Mike worden in hun plannen om er samen een leuke vakantiedag van de maken gedwarsboomd door de komst van twee ververs, die uitgerekend nu de ramen en de deuren van hun appartement komen verven.
Tot overmaat van ramp zijn deze ververs oude bekenden van Conny. Wim is een oude aanbidder van haar, terwijl Kurt haar gewezen echtgenoot is. Om de brutaliteiten van Kurt te ontlopen vindt Conny het geraadzaam om een paar dagen te verdwijnen. Om Conny te helpen zorgt Wim voor een nieuwe “vrouw des huizes”. Micheline heeft immers tegenover hem nog een oude schuld te vereffenen en nu is het, volgens Wim, hiervoor het moment.
Om zijn stoeipartijtje verder te zetten, haalt Mike een gewezen liefje in huis.
Helemaal te gek wordt het, als tante Lucienne met haar lieve nichtje wil komen praten en als de jaloerse echtgenoot van Micheline onraad ruikt.
Open- en dichtslaande deuren en onverwachte wendingen zorgen voor een daverende klucht.
Gekke situaties, hilarische toestanden. Een avondje schaterlachen.

Decor: een appartement

Uitgegeven bij: ALMO en Paco Script
De Jamadama's
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 0 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Vier vrouwen gaan voor hun vereniging een 'lachnummer' brengen. Ze hebben zo een succes dat ze meerdere optredens mogen verzorgen. Maar ze hebben elk hun eigen leven... met ups en downs...

Uitgegeven bij: Almo
Friday girls
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 2 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Iedere week op vrijdag komen vier vriendinnen samen om alle zorgen van zich af te schudden. Ze noemen zich de Friday Girls.

Na zo’n nachtje stappen komen ze op het idee eens, puur voor de fun, een date te zoeken voor de jongste van hen, Gretel, die single is.

De week nadien verschijnt inderdaad een ‘uitverkorene’. Maar Gretel ziet het echt niet zitten met die man. Ze doet er dan ook alles aan om hem af te wimpelen.

Maar dat lukt haar niet zo best. Hij blijft maar steeds opnieuw opduiken. Gretel is echter vastbesloten om geen enkele relatie, met gelijk wie dan ook, te beginnen en daar heeft zij haar (verrassende) reden voor.

Decor: living

Uitgegeven bij: De auteur
Gooien
Genre: Komedie
Voor: 7 dames, 9 heren, eventueel figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een afgelegen straat. De bewoners zijn zeer afstandelijk. Een knik en een vlugge goeiendag. Ikke en de rest kan stikken. Op een dag verandert alles. Er wordt een recreatiepleintje aangelegd en zij gaan leren... petanquen! Eerst is er argwaan. Uiteindelijk herleeft de straat en de hele bende maakt er een plezierige boel van. Het wordt eerder PRETanquen! Maar ondertussen gebeurt er iets raars achter hun rug. En terwijl de brave zielen hun ballen gooien, wordt hun leven overhoop 'gegooid'.

Uitgegeven bij: Paco Script
Rollen
Genre: Komedie
Voor: 0 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een amateur–toneelvereniging organiseert een tentoonstelling in de parochiezaal. Twee leden en de beste vrienden, Mathieu en Frederik, drinken op de vooravond van de opening nog een 'slaapmutske'. Ze spreken af om dat iedere avond te doen, veertien dagen lang, de duur van de tentoonstelling. Mathieu's taak is het openhouden van de bar/bodega. Maar Mathieu voelt dat in hem een groot toneelacteur schuilt. Hij krijgt echter geen kans om ook eens op de planken te staan. Nu is er misschien de mogelijkheid om ontdekt te worden. Hij gaat in zijn bar een act brengen. Hij schrijft een eerste sketch en begint te repeteren met Frederik. Die poging mislukt. De tweede sketch rijt een wonde open bij Frederik... Er is ook Vital, de conciërge, die nogal eens zijn neus in andermans zaken durft te steken. Wanneer hij verneemt wat Mathieu van plan is, zal ook hij een poging wagen om zich in de kijker te werken. Maar er is nog meer. Op de openingsavond moet Mathieu in zijn bar een vrouw bedienen die hij maar al te goed kent. Frederik op zijn beurt komt oog in oog te staan met een belangrijk persoon uit zijn verleden.

Uitgegeven bij: Almo
Touwen boven de wind
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Samen met zijn buurman, treft de eigenzinnige Remi de laatste schikkingen voor zijn levenswerk: een koordenmuseum. Een paar maanden geleden is hij op dit bizarre idee gekomen toen hij zat te staren naar een sleutel aan een touwtje. De uitnodigingen voor de opening liggen klaar. Mààr...net nu komt zijn vrouw Ivonne terug, nadat ze hem een half jaar geleden heeft laten zitten. In haar zog duikt ook Odette op, de ex van de buurman Mathieu, terwijl haar nieuwe ex op zijn beurt van onder de touwen duikt. En of dat niet genoeg is, heeft Ivonne nog iemand meegebracht. Ondanks de tragische ondertoon, is 'Touwen boven de wind' een bijzonder amusante komedie. Je zult lachen, veel lachen, maar ook ontroerd worden.

Uitgegeven bij: Paco Script
Wolk van muggen
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 5 heren, enkele figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Stina staat in haar tuintje te mijmeren, starend naar het vijvertje. Die kleine plas is daar altijd geweest en moest die kunnen vertellen... Stina vertelt echter zelf. Samen met haar buurvrouw haalt ze herinneringen op aan vroeger: de schone dagen, maar ook de slechte en dat zijn er heel wat. Stina is immers zo een van die mensen die het noodlot aantrekken. Haar hele leven bestond uit vallen en opstaan. Maar vandaag voelt ze zich sterker dan ooit, dankzij... En er zijn drie mannen in haar leven. Wie van de drie was nu eigenlijk haar grootste liefde? Of is er nog een vierde? 'Wolk van muggen'...volks...herkenbaar...grappig... ontroerend. Een komedie om in je hart te sluiten

Uitgegeven bij: Paco Script
De hofkes
Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Na de winterstop komen de eerste volkstuinders opnieuw naar hun ‘hofkes’. Zo maken we kennis met Gust, Fons, Bernard en Bruno. Hoewel het er op hun tuintjes dikwijls heel vrolijk aan toegaat, zijn ze in feite alle vier heel eenzaam. Om diverse redenen ontvluchten ze stuk voor stuk hun huis. Bij elkaar, op de ‘hofkes’, waar de tijd lijkt stil te staan, vinden ze nog echte vriendschap.

Tot er plots een nieuwe tuinder verschijnt. Een vrouw. Zonder het te willen, dreigt ze het zorgvuldig uitgebalanceerde mannenwereldje te ontwrichten. Wie is zij? Wat drijft haar naar de tuintjes?

‘De Hofkes’ is een stuk vol tegenstellingen. Zwalpend tussen vriendschap en vijandschap, tussen vrolijkheid en ernst, tussen hoop en wanhoop, wil het in zijn menselijkheid vooral heel herkenbaar zijn.

Het stuk is gebaseerd op de film ‘Vleugels’ van Julie De Clerq naar een scenario van Guy Didelez met o.a. Joke De Vinck, Vic De Wachter, Michel Van Dousselaere en Johan Heldenbergh in de hoofdrollen.

Decor: volkstuintje

Uitgegeven bij: De auteur
De sprong
Genre: Tragikomedie
Voor: 0 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een verlaten brugje over de vaart. Hevige storm. De geschikte plek. Bertold zijn besluit staat vast: hij heeft er genoeg van. Hij kijkt voor de laatste keer naar de lucht. Geen zon vandaag. Hij aarzelt. Is dit wel de juiste oplossing en de juiste manier? (want hij kan zwemmen, niet goed, maar toch.) Nog een paar stappen tot de rand. Haalt diep adem. De allerlaatste seconde. En plots...

Uitgegeven bij: Paco Script
De zetel
Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De alleenwonende Melvin Selis, auteur van liefdesromans, slentert op een dag door de verpauperde wijk Elzen. Plots wordt er door een venster een zetel naar buiten gekeild. Een meisje, Peggy, stormt naar buiten. Ze vlucht voor haar brutale man en wil in het station gaan slapen. Ze neemt haar schamele bezittingen mee: haar kleren en een zetel. Melvin brengt haar echter naar zijn flat. Die nacht kan ze in de logeerkamer slapen. Deze ontmoeting is het begin van een mooie, maar pijnlijke romance. 'De zetel' is een volksstuk met een lach en een traan. Een aanklacht tegen ongelijkheid.

Uitgegeven bij: De Scriptomanen vzw
Schafttijd
Genre: Tragikomedie
Voor: 0 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Deze gespierde, volkse dialoog laat ons toe kennis te maken met Gaston en Willy, baas en werknemer–bouwvakker. Ze tonen ons dat de tijd om te schaften er niet alleen is om te eten, maar ook om met elkaar te praten. Ze laten u ontdekken dat achter een totaal van elkaar verschillend uiterlijk een sterke band schuilgaat: vriendschap !! Deze sterke band laat hen toe reeds vele jaren samen te werken, mekaar raad te geven en te troosten, de problemen die zich voordoen samen op te lossen. Tot de crisis toeslaat ! Dan blijkt dat hun relatie elke zakelijke overeenkomst onmogelijk maakt. Gaston als werkgever staat machteloos tegenover de slechte tijd...

Uitgegeven bij: Almo
Dossier Bert
Genre: Toneelspel
Voor: 1 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Albert De Soomer is een eenvoudig man. Hij is een armoezaaier, arm maar proper, fabrieksarbeider, gelukkig getrouwd, één zoontje... Jaren was er niets aan de hand... maar dan slaat het noodlot toe. Bert verliest er het verstand bij. Hij neemt het recht in eigen handen en pleegt een moord. In het eerste deel vertelt Bert zijn verhaal tegen de onderzoeksrechter en in flash–backs zien we een aantal gebeurtenissen uit zijn leven en hoe het zover is kunnen komen. In het tweede deel zitten wij in de rechtszaal. Is deze man schuldig of onschuldig? Het publiek in de zaal is de jury. Humor en bittere ernst. Een theaterstuk dat je nooit meer zal loslaten.

Uitgegeven bij: Almo
De Tuinman
Genre: Psychologische thriller
Voor: voor: 1 dame ,1 heer, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Lilly Bergers, auteur van misdaadromans, zit zwaar in de problemen. Aan haar succesreeks 'Inspecteur Francis' is plots een einde gekomen. Sinds de dood van haar man krijgt ze namelijk geen woord meer op papier. Haar uitgever wacht reeds meer dan een jaar op een nieuw boek.
Bovendien begint de eenzaamheid zwaar te wegen. Ten einde raad plaatst ze een advertentie in de krant: 'Tuinman gevraagd'. Zij hoopt dat daar iemand zal op af komen die naast het werk in de tuin ook haar affectieve honger zal stillen.
En inderdaad, op een morgen belt een tuinman' aan...
Een spannende plot met intrigerende personages, onverwachte plotwendingen en een daverende climax.

Decor: huiskamer


Uitgegeven bij: Almo
Fietselen
Genre: Musical
Voor: 12 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Elke dinsdagavond komen Andrea en haar vriendinnen samen om te “fietselen”. Ze kijken er stuk voor stuk en elke keer opnieuw naar uit want “fietselen” is veel meer dan zomaar wat gaan fietsen. “Fietselen” is immers synoniem voor vriendschap, het is samen lief en leed delen, het is zuurstof opdoen om even de problemen van alledag te kunnen vergeten.

Na verloop van tijd ontstaat bij de fietsende vrouwen de idee om met een zanggroep te beginnen. Geen vrouwenkoor, maar een soort van “Championettes”, die ongeremd en met veel humor hun dagelijkse situatie bezingen. Een eerste optreden lonkt: Blankenberge… Wordt dit de start voor een muzikale carrière?

Het antwoord krijgt u in deze spetterende musical met niet minder dan twaalf fietsende, swingende en zingende vrouwen die bij zijn eerste opvoering door Amatogo, meteen bekroond werd als beste productie.

Decor: zetstukken

Uitgegeven bij: De auteur
20 jaar en 10 kilo later
Genre: Monoloog
Voor: 1 dames, 0 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Saske Willemsen, een vrouw van vooraan de 40 met twee puberende kinderen, stapt uit een pijnlijk huwelijk. Ze vertelt hoe het zover is kunnen komen. Over de grillen van haar ex en zijn ouders. Ze vertelt over de pijn en de woede rond haar voorbije relatie. Maar ook hoe de wanhoop en worsteling langzaam veranderen in kracht. Ze probeert de draad van het leven weer op te nemen met de kinderen om haar heen. Na lange tijd ontmoet ze een man waar ze op slag verliefd op wordt. Ze begint een nieuwe relatie. Is dit eindelijk de échte ridder op het witte paard? Maar algauw wordt ze geconfronteerd met de reactie van haar ex. Een stuk over gevoel, verdriet, pijn, maar ook over weer opstaan en verder gaan.

Uitgegeven bij: Paco Script
Terug naar boven

Deze pagina is al 9114 keer bekeken.